domingo, 7 de abril de 2013

Un esforç recompensat




Si ha quelcom que ens causa satisfacció és veure que el nostre esforç ha estat recompensat.
Crec que la nostra alumna Olga Giménez Sidro, de 2n Batxillerat L, va experimentar eixa sensació, quan es va assabentar que havia estat la primera classificada en les IV Olimpíades de Clàssiques, organitzades per la Universitat de València, i en les quals podien participar tots els alumnes de centres d'ensenyament de la Comunitat Valenciana matriculats durant el curs 2012-2013 en les assignatures de Llatí i/o Grec de 2n de batxillerat.
Quan li vaig proposar a Olga la participació en les Olimpíades, la va acceptar de bon grat i, llevant-li temps a l’estudi d’altres assignatures i sacrificant temps lliure, que haguera pogut dedicar a d’altres coses, va acudir al centre alguns dies en les mesos de febrer i març en horari vespertí, i va demanar llibres i apunts del professorat de clàssiques del centre, per a preparar-se per a una prova realment difícil de 100 preguntes sobre Grècia i Roma, dividides en dos blocs, un de llengua (morfologia, fonètica, sintaxi, etimologia, prosòdia i derivats lèxics) i un altre de cultura (història, mitologia, religió, política, geografia, literatura, art, filosofia), aquest últim amb la dificultat afegida de què dos errors anul·len una resposta correcta.
La dificultat està també en què molts continguts pels quals pregunten no s’han vist i d’altres és impossible veure’ls en dos cursos de grec. Només diré que algunes preguntes posen entre l’espasa i la paret fins i tot als professors.
Acabada la preparació, el dissabte 23 de març va ser la prova a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, en la que van participar 80 alumnes de 27 centres de tota la Comunitat Valenciana, especialment de la província de València, però també alguns de Castelló, Vila-real o L’Alcora.



Olga va eixir contenta de la part cultural, però no massa de la part lingüística, realment complexa. Els que la coneixem un poc, no obstant, sabem que, és exigent amb ella mateixa i sabíem que també hauria fet bé la part de llengua. No vam comprovar les seues respostes, perquè s’haguera posat més nerviosa. El dimecres 27 es publicarien els resultats. I eixe dia vaig rebre una trucada de la professora del Departament de Filologia Clàssica, organitzadora de les Olimpíades, comunicant la bona notícia del primer premi d’Olga, amb un examen molt bo. Ens avisarien per a la cerimònia de lliurament de premis.
Quan vaig comunicar a la protagonista la notícia (estava en classe) els seus companys li van donar un merescut aplaudiment i l’emoció es va apoderar d’ella, i alguna llagrimeta se li va escapar dels ulls. Quelcom normal, perquè només ella sap les hores i esforços que ha dedicat.
L'objectiu fonamental de les Olimpíades, segons llegim en la seua web, és estimular l'estudi de les llengües clàssiques i la seua cultura entre els joves, premiar l'esforç i l'excel·lència acadèmica i servir de punt de trobada entre l'ensenyament secundari i la Universitat. En Olga s’han aconseguit els tres, perquè les Olimpíades l’han estimulat encara més a estudiar eixe Grau de Filologia Clàssica, el guardó aconseguit ha premiat el seu esforç i excel·lència acadèmica, i finalment, el del dia 23 va ser el seu primer examen en una facultat que, aviat, serà el seu centre d’estudi.
Remarcable també que dels sis guanyadors, tres són de la província de Castelló: el primer lloc d’Olga, el quart d’una alumna de l’IES Sos Baynat i el sisè d’una alumna de l’IES Ximén d’Urrea de L’Alcora.
En aquest sentit, el nostre centre es pot sentir satisfet perquè els seus alumnes han aconseguit el 3r premi en les Olimpíades de Química (Raquel Gil Edo), el 2n en Física (Vicente Aguilella Burriel), el 1r d’Humanitats (Eva Pardo Gil), en les convocades per la UJI, i aquest 1r en Clàssiques, organitzades per la Universitat de València.
La Universitat de València concedirà als sis primers classificats de la IV Olimpíada de Clàssiques de València la matrícula gratuïta per al curs 2013-2014 en qualsevulla titulació de les què ofereix.
Només ens resta felicitar també, per la part que els toca, als professors de Grec i Llatí d’Olga de 4ESO, 1 i 2n de Batxillerat per la preparació que li han proporcionat. Però, sobretot, la nostra més sincera enhorabona a la campiona olímpica de Clàssiques de la Universitat de València.



No hay comentarios: